Novel | Bukan Dark Metalik by PyNat Mouri


Novel : Bukan Dark Metalik
Penulis : PyNat Mouri
Helaian : 564
Penerbit : Penulisan2U
Terbitan : September 2020

Bukan Dark Metalik mengisahkan Erhan Fitri dan Farah Hilani yg pernah ditangkap berdua-duaan ketika sekolah dahulu. Erhan menafikan semua itu cuma salah faham tapi tiada siapa mempercayainya dan Hilani pula memilih berdiam diri tanpa menjelaskan perkara sebenar. akibatnya semua guru dan pelajar memandang serong kepada Erhan.

10 tahun kemudian mereka bertemu kembali kali ini Erhan sebagai majikan dan Hilani pula setiausahanya. Erhan masih berdendam kerana peristiwa silam tersebut walaupun Hilani telah banyak kali memohon maaf.

jujur cakap aku tak boleh nak masuk dengan cerita dan watak yg ada dalam novel ni. bila flashback zaman sekolah rasa terhibur juga dengan perangai masing-masing tapi selepas 10 tahun aku rasa watak-watak ni masih lagi kurang matang bila dialog yg mereka guna lebih kurang sama.

memang kesian dengan Erhan bila kena fitnah macam tu dan satu sekolah jadi toksik dengan dia sampai dia pilih untuk berpindah. so macam tak hairan dia masih berdendam tapi cara dia tu langsung tak nampak matang. kalau nak balas dendam dan bagi pengajaran cubalah cari cara yg bijak sikit.

Hilani pula tak habis minta maaf. yg annoying tak nampak pula macam ikhlas. kata salah sendiri tapi tak habis nak salahkan Erhan. kata rasa bersalah bila tengok muka orang tu hensem dada bidang tertiba nak mengedik dah kenapa.

apapun masing-masing dah cukup dewasa, selesaikan semua masalah dan salah faham yg berlaku dengan cara orang dewasa bukan bergaduh bertekak macam budak sekolah. sorilah novel ni memang langsung tak kena dengan jiwa sis.

**MY RATING: ⭐⭐ 2/5**

Post a Comment

6 Comments

  1. Tapi tajuknya memancing perhatian.. apa yang dark metalik tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk dia tu menarik tapi jalan cerita tak masuk dgn saya sebab rasa watak dalam ni semua macam tak matang :(

      owh dark metalik tu sebab heronya kulit gelak zaman sekolah rajin berjemur main ragbi itu yg dark metalik, bila dah dewasa cerah la sikit..hahaha

      Delete
  2. Betul kak farrah..tajuk tu menarik perhatian..

    ReplyDelete
  3. alamak..klo 2, boleh skip la buku ni..hahaha dark metalic sbb sunburn adoi kelakar

    ReplyDelete
  4. kalau novel tu tadak perubahan dlm erti pengunaan bahasa utk membeza kan zaman.. mmg bosan kan baca

    ReplyDelete
  5. novel ni duduk dalam cart shopee.... macam dah boleh cancel je hahahha... nak beli sebab tajuknya mengancam gitchewww

    ReplyDelete