Review Novel | Dia Seadanya by Hanina Abdullah


Novel : Dia Seadanya
Penulis : Hanina Abdullah
Helaian : 546
Penerbit : Karya Seni
Terbitan : April 2021

PROJEK pertama, ditolak. Projek kedua, tak berkenan. Projek ketiga, ehemmm… Si Alpha Male ni buatkan dirinya setiap malam teringat-ingat pulak! Bukan senang tau hati seorang Emmalyn yang pendiam boleh tergugat. Tapi… yang di sebelah sana terpikatkah? Maklumlah, stok lelaki ala-ala Zul Ariffin kut, takkanlah susah nak cari jodoh? Emmalyn tahu, dirinya dijadikan ‘gula’ untuk menarik Si Tareq..

Pada saat dua-dua setuju untuk jadikan hubungan lebih serius, tiba-tiba hadir seorang wanita berbaju kebaya biru lembut, berselendang kain chiffon putih keluar dari kereta dan membuka pintu penumpang. Seorang budak lelaki dalam lingkungan usia lima tahun turun, lalu dipimpin wanita itu berjalan menuju ke beranda.

Perempuan cantik itu namanya Inessa. Siapa Inessa? Kenapa semua orang nampak terkejut dan bagai tak suka Inessa ini datang? Dikenalkan oleh keluarga, cinta mereka bukanlah cinta pandang pertama. Adakah cinta projek ketiga ini akan tetap utuh pabila dilanda dugaan?

Dia Seadanya mengisahkan Emmalyn yg nak dijodohkan dengan Tareq oleh mak saudaranya, baik Emmalyn dan Tareq tak ambil serius pun soal jodoh. Tareq ni pula bekerja kat luar negara, balik pun untuk bercuti dan tak terfikir nak menetap di Malaysia.

fasa perkenalan tu kelakar sebab orang lain kalau dating pilih tempat yg romantik bagai tapi diorang dua ni boleh pilih pergi panjat bukit masuk gua adventure habis. dalam tempoh yg singkat tu juga Tareq terjatuh hati dengan perwatakan Emmalyn dan terus ajak kahwin.

bila hubungan nak serius muncul pula Innesa dengan anak lelakinya tapi part ni salute sangat dengan cara Emmalyn yg tak cepat melatah dan cuba selesaikan satu persatu masalah yg muncul dalam hubungan mereka.

konflik dalam perkahwinan Emmalyn dan Tareq ni tak banyak pun tapi jadi panjang sikit sebab terheret untuk selesaikan masalah orang lain. conclusion kat sini, komunikasi antara pasangan tu sangat penting dan boleh terima seadanya setiap kelebihan dan kekurangan yg ada pada pasangan masing-masing.

**MY RATING: ⭐⭐⭐⭐ 4/5**

3 comments: