Resepi Puding Karamel

Resepi Puding Karamel


BAHAN-BAHAN

Bahan Untuk Gula Karamel
  • 1/4 cawan gula
  • 3 sudu besar air

Bahan Untuk Puding
  • 1 paket agar-agar (10g)
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 4 cawan air
  • 3/4 cawan gula
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu kecil esen vanila


CARA MEMBUATNYA
  1. Untuk membuat gula karamel : Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
  2. Tuang dalam loyang dan ketepikan
  3. Cara-cara untuk membuat puding pula : Satukan semua bahan untuk puding di dalam periuk.
  4. Kacau bahan-bahan tadi di atas api sederhana menggunakan whisk atau senduk. Jangan bagi adunan berketul.
  5. Kacau sehingga adunan mendidih dan sedikit pekat.
  6. Tapis dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
  7. Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais 2-3 jam sebelum di makan.

Kredit Resepi : Che Nom 

2 comments:

  1. waaahh puding caramel! arrhhhh laparr T__T

    ReplyDelete
  2. mudah aje resepi tiara..boleh cuba nanti

    ReplyDelete