Suddenly Seventeen


suddenly tertengok chinese movie. ternampak my friend post pic movie ni terus tanya dia citer apa tu? berminat sebab hero dia nampak hensem so layan je la..haha. mula tu ingatkan movie ni macam tipikal filem romance yg lain but nope. movie ni sangat menarik dan sangat bagus untuk tontonan sebab ada mesej yg bagus hendak disampaikan melalui filem ini.



SIPNOSIS

Liang Xia is 28 years-old and has been in a relationship with her boyfriend Mao Liang for 10 years. Liang Xia dreams of a perfect wedding but Mao Liang is preoccupied with work and has no thoughts of getting married. Mao Liang initates a break-up and heart-broken Liang Xia eats a magical chocolate that brings back her 17 year-old self to the time before she met her current boyfriend. When Yan shows up and becomes Liang Xia first love, things start to become complicated.

Ni Ni
(Liang Xia)

Wallace Huo
(Mou Liang)

Darrren Wang
(Yan)


filem ni memang sangat menarik dari segi storyline dia. fokus filem ini tentang hidup Liang Xia yg sanggup giveup dengan impian sebab nak hidup dengan Mou tapi bila si Mou tetiba berubah mau tak frust. dari dirinya yg 17 tahun dia belajar untuk berubah, aku suka tengok progress Liang dalam cite ni yg awal tu frust dengan boyfriend kemudian bangkit untuk kejar impian dia yg sebenar walaupun umur dia 28 tahun tapi belum terlambat untuk dia kejar balik cita-cita dia.

movie ni banyak mengajar kita untuk sayang dengan diri sendiri lebih dari orang lain dan tak ada orang yg boleh ubah kita melainkan diri kita sendiri. kesimpulannya belajar untuk percaya dengan diri sendiri.


"This life is yours to live... 
just listen to the small voice inside your heart"

Post a Comment

3 Comments