Review Drama Korea | Signal (2016)

Signal is a fantasy crime drama about modern day group of detectives who are able to communicate with a detective in the past using old two way radio to solve crimes. As events begin to change because of their actions, they quickly learn just how dangerous messing with time can be.
Lee Je Hoon

Park Hae Young adalah seorang anggota polis dan juga profiler disebabkan sejarah silam yg berlaku kepada keluarganya menyebabkan dia tidak percaya kepada pasukan polis. Park Hae Young terjumpa walkie talkie yg memboleh dia berhubung dengan detective dari masa lalu seterusnya cuba menyelesai cold case dan menyiasat tentang perkara sebenar yg berlaku kepada abang dia.

Kim Hye Soo

bagi aku Kim Hye Soo really do a great job as Cha Soo Hyun. Pada masa lalu, Cha Soo Hyun merupakan seorang rookie detective yg sangat sweet dan agak clumsy but in the present dia merupakan seorang detective yg tegas dan berani. seriusly aku sangat kagum dengan acting dia.

Cho Jin Woong

Lee Jae  Han is a detective from the past yg berhubung dengan Park Hae Young melalui walkie talkie untuk meyelesaikan cold case. Dia sangat berani untuk mencari kebenaran dan tidak takut dengan pihak atasan yg menghalang dia dari menyiasat.


Kisah bermula apabila Park Hae Young terjumpa walkie talkie lama yang boleh berhubung dengan Lee Jae Han dari masa lalu untuk memberitahu dia tentang mayat yang dijumpa di sebuah hospital terbiar. 

pada mulanya Hae Young tidak percaya dan cuba menyiasat untuk membuktikan tidak bermimpi tentang walkie talkie tersebut berfungsi. namun perkara yg disampaikan oleh LJH adalah benar. dia menjumpai rangka yang mana identitinya adalah suspek kes pembunuhan yang berlaku 15 tahun yang lalu.

Kejayaan menyelesaikan kes tersebut menyebabkan Park Hae Young ditempatkan dalam pasukan baru yang ditubuhkan untuk menyiasat semula cold case. Cha Soo Hyun dilantik sebagai ketua pasukan. dalam masa sama Hae Young cuba mencaru maklumat mengenai Lee Jae Han  tetapi  tiada maklumat detektif tersebut pada tahun 2015 dan didapati hilang pada tahun 2000.


drama ini berlaku pada tahun 2015, pada masa yang sama Park Hae Young berhubung dengan Lee Jae Han daru masa lalu namun timeline LJH sering berubah-ubah.

mula-mula keliru juga sebelum terbiasa dengan jalan cerita dia. actually plot drama ni sangat menarik dan banyak plot twist yang tidak dijangka. sebab setiap kali mereka berdua cuba mengubah masa lalu, perkara tersebut akan memberi kesan kepada masa depan yang mana keadaan boleh menjadi baik atau bertambah buruk.

contohnya bila mereka cuba menyelamatkan seseorang dari masa lalu kemungkinan besar orang lain yang tak bersalah akan menjadi mangsa keadaan.


setiap episode bertambah saspen dan menarik dan banyak persoalan yang dibangkitkan seperti siapa sebenarnya Lee Jae Han? bagaimana dia boleh hilang dan adakah dia masih hidup di tahun 2015?

seriusly drama ni wajib masuk dalam list dan maybe antara best drama in 2016. aku bukan peminat drama thriller tapi drama ni buat aku  rasa tak menyesal pun tengok..hihi

P/S: ending yg tak macam ending buat akak xboleh nak move on..huhu

Post a Comment

2 Comments

  1. Macam cerita cina tv2 yg saya tengok masa darjah 2..sekarg saya dah 19 thn. masa darjah dua, kitorng adik beradik setiap pukul 6ptg mesti layan drama cina tv2. sebab masatu ada tv1,tv2 dan tv3. Astro belum ada. Drama cina tu, detective hero dpt berhubung dgn ayahnya yg jugk polis hebat ketika 15 thn lalu. tapi meninggal dgn dahsyat di club bersama pelacur. jadi, last part tu detective nie nak selidik betul ke ayah dia mati macm tu atau fitnah..and ending dia best!!

    ReplyDelete
  2. diorang sama jugak dpt berhubung dgn walkie talkie..dan hntr barang melalui tanam dlm tanah di tmpat tertentu..bestt!!

    ReplyDelete