Review Novel | Puteri Bunian Bulan by Aliff Mustafa


Tajuk : Puteri Bunian Bulan
Penulis : Aliff Mustafa
Helaian : 410
Penerbit : Patriot Publishing
Terbitan : 2020

SINOPSIS

Alam raya ini bakal menyaksikan perubahan keramat menjelang era pengakhiran akhir zaman. Maka satu per satu khalifah di Nusantara pun mula dibangkitkan. Bukan di alam nyata sahaja, malah di dunia sebelah sana juga.

Ini ialah kisah kelahiran seorang puteri yang suatu hari nanti bakal mengubah status hierarki beraja di seluruh alam. Lahirnya di sebuah pulau dari Pantai Timur Malaysia.

Ini juga kisah seorang putera yang sangat sayangkan maruah umat manusia sehingga sanggup menghancurkan segala-gala dengan bara apinya.

Dua manusia berdarah istimewa ini akan melaga keazaman mereka, kepercayaan mereka, tekad dan raksa kersani mereka demi satu matlamat agung untuk membebaskan tanah kelahiran mereka dari terus jahil di dalam permainan syaitan. Kesudahannya akan membuka mata semua makhluk bernyawa. Mereka ialah bukti hidup yang segala-galanya ada di sekeliling kita!


REVIEW

Buku Puteri Bunian Bulan sebuah karya aksi fantasi yang ditulis oleh Aliff Mustafa mengisahkan Laila Dahlia seorang pelajar biasa dan pada hari jadinya yang ke-17, Laila mendapat amanat yang dia akan mewarisi takhta sebuah kerajaan ghaib bernama Purnama Sari. Dari situ Laila berlatih untuk mengawal kuasanya kemudian mendapat tahu konflik yang berlaku antara Kerajaan Purnama Sari dan Bara Pawaka, dan tragedi besar akan berlaku sekiranya Pulau Kemboja tidak beraja dalam masa 40 hari.

Bagi aku, pengenalan setiap watak dalam buku ini sangat menarik dan benda yang tak expect bila setiap watak ini ada rahsia tersendiri, perkembangan plot dan jalan cerita juga sangat menarik. cara penulis gambarkan kerajaan ghaib Purnama Sari dan Bara Pawaka sangat details dan bahasa yang digunakan sangat cantik. 

banyak diselitkan juga nilai keagamaan dan semangat perjuangan yang tinggi untuk melawan kejahatan tapi satu kekurangan pada buku ini adalah aku tak rasa sangat emosi dalam penceritaannya dan wataknya. 

tapi overall, aku terhibur baca buku Puteri Bunian Bulan sampai habis sebab banyak benda menarik dan plot twist yang berlaku. kalau korang suka cerita fantasi, sangat rekomen untuk baca Puteri Bunian Bulan karya Aliff Mustafa

**MY RATING : ⭐⭐⭐⭐ 4/5 **


Baca juga : 

Post a Comment

0 Comments