Cara Mudah Pakai Mask Untuk Wanita Bertudung


Assalamualaikum

makin risau pula bila dengar kes Coronavirus yg semakin meningkat. terbaru WHO telah mengisytiharkan wabak ini sebagai darurat kesihatan global apabila telah merebak ke 18 buah negara termasuklah Malaysia. sebagai langkah pencegahan, kita digalakkan untuk memakai topeng muka semasa di kawasan sesak.

sebagai wanita bertudung, aku rasa susah nak pakai mask ni. kalau jenis yg tali tu senang sahaja boleh terus ikat di belakang tapi masalahnya kalau dapat jenis yg ear loop tu. nak kena selit di celah telinga dalam tudung, sangat leceh dan merimaskan.

 Cara Mudah Pakai Mask Untuk Wanita Bertudung

aku terjumpa video ini time melayan youtube. seorang youtuber dari channel Medical Unveiled berkongsi cara memakai mask untuk wanita bertudung. boleh tonton video di bawah 👇


terima kasih kepada youtuber ni sebab sebelum ini aku tak pernah terfikir pula cara ini untuk pakai mask. sangat mudah iaitu dengan mengikat kedua-dua bahagian earloop tu dengan tali lepas tu pakai macam biasa tak payah nak sangkut dalam tudung. kalau tak nak guna tali boleh gantikan dengan paper clip tapi tak ada paper clip pula nak try buat..hehe

sangat mudah kan, lepas ni tak payah nak stress sangat bila kena pakai mask.

selamat mencuba 😊

Post a comment

21 Comments

  1. WoW! benda boleh senang kenapa nak susah-susah kan..
    Terima kasih atas perkongsian ini.

    ReplyDelete
  2. Oh, betul jugak kan. Anak mintak nak pakai mask pi sekolah. Boleh buat macamni la..

    ReplyDelete
  3. salam singgah sini.. rasa leceh jugak nak ikat tali tu ... yang ni rasa lagi pratikal nak buat.

    ReplyDelete
  4. hati hati , dan buat sementara ini kurang aktiviti luar, tq atas perkongsian bermanfaat ini

    ReplyDelete
  5. ummi pn suka yg bergetah cmni dari tali.. selama ni sangkut kat telinga dalam tudung..kalau ada method camni senanglah kan..hehe. tapi pastikan mask yg kita pakai tu jenis yg penyerap cecair mulut. saranan pakar perubatan pakai mask 3 layer utk coronavirus..dekat farmasi stok mask selalu oos

    ReplyDelete
  6. merisaukan betul keadaan sekarang ni... moga kita semua dilindungi daripada segala bala bencana

    ReplyDelete
  7. nice sharing.. kena pakai dengan cara yang betul.
    apa2 pun take care ya semua =)

    ReplyDelete
  8. mAcam pramugari pulak suara dia. ^^

    ReplyDelete
  9. Senang je rupanya kalau perempuan brtudung nk pakai mask.

    P/s : Saya lelaki so lagi senanglah hehe.

    ReplyDelete
  10. Wah...terima kasih atas perkongsian ini.

    ReplyDelete
  11. aww... tema baru.. so cute..
    yeaa pula x pernah terfikir nak ikat hahaha

    ReplyDelete
  12. Lebih mudahkan macam ni. Take care semuanya.

    ReplyDelete
  13. Ni lagi mudah nak pakai berbanding yang tali tu... thanks for the info.. boleh la kongsi ilmu ni dengan kawan² office...

    ReplyDelete
  14. I actually saw one of the passengers dekat KLIA2 ni wearing the mask like this, and I was like, "Oh, pandainya dia! Tak sakit telinga lagi"

    ReplyDelete
  15. pakai keronsang saiz besar tu je. pin sekali tudung confirm tak jatuh or bergerak mask tu

    ReplyDelete
  16. I use a paperclip! I will always have a box of mask and a box of paperclips in my car

    ReplyDelete