Novel | Salju Kyoto


Novel : Salju Kyoto
Penulis : Sara Aisha
Helaian : 749
Penerbit : Karya Seni 
Terbitan : Mac 2016


Salju Kyoto mengisahkan Nailah Farafisha yg pergi ke Jepun dengan tujuan mencari kawan baiknya yg hilang. dalam pencarian itu, hidup Nailah dalam bahaya bila tanpa sedar dia telah terjebak dengan dunia yakuza dan muncul Arjuna Kaede yg menjadi penyelamatnya.

perjalanan kisah cinta Nailah dan Arjuna yg penuh suka duka dan perkahwinan mereka bukan atas dasar cinta tapi Arjuna mahu melindungi Nailah daripada sasaran musuh-musuh Arjuna. walaupun Nailah nampak lemah tapi wanita yg berani sebab pilihan dia untuk berkahwin dengan Arjuna sebenarnya letakkan dirinya sendiri dalam bahaya tapi dia pilih untuk berjuang.

aku suka watak Arjuna yg nampak beku seperti ais tapi protective, lepas kahwin keluar la perangai yg sweet dan romantik. bila moment antara Nailah dan Arjuna dalam novel ni takde satu pun yg aku rasa membosankan semuanya best dan sweet.

buku ni penuh dengan babak aksi yg mendebarkan tapi somehow aku tak boleh nak rate full star sebabnya babak aksi macam terlalu panjang awal terutamanya kat part belakang bila aku tak sabar nak tahu penyelesaian kepada konflik antara Arjuna dan Nakajima Hiroshi tapi part fighting dah jadi terlalu panjang sampai aku dah jadi bosan sikit kat situ.

kalau dalam Aku Lelakimu penuh dengan info psychopath, Salju Kyoto pula bawa kita ke sisi gelap Jepun iaitu dunia yakuza, so bab ni memang respect sebab penulis memang rajin kaji pasal background yakuza so banyak juga info mengenai yakuza dalam novel ni.

sebelum aku tersuka dengan novel Sara Aisha, aku dah jumpa novel ni banyak kali di kedai buku. tengok title menarik sebab pasal jepun tapi belek sipnosis tak sure nak beli terus letak balik. selepas terjumpa review yg best pasal Salju Kyoto dan juga aku dah tersuka dengan novel Aku Lelaki, aku tertarik nak baca novel ni tapi itulah bila cari kat kedai dah habis stok, padan muka sendiri..hihi tapi nasiblah terjumpa juga akhirnya.

Post a Comment

8 Comments

  1. aida dtg blogwalking :)
    nice story.

    ReplyDelete
  2. hari tu baca review pasal novel ni, mmg best reviewnya ...
    terus rasa nak beli dan baca juga,
    tapi kena hold dulu coz ada few buku lagi tak habis baca :((
    review entry ni pun best ... hope dpt beli novel ni nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la cari akak. saya pun tak jumpa novel ni, semua dah habis stok nasib la jumpa preloved novel..hihi

      Delete
  3. Part info Yakuza tu memang best dan ohsem.. rajin penulis buat research.. sapa kata novel hanyalah bacaan imaginasi kan tiara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. bila penulis rajin buat research memang cite dia nampak lagi real dan secara tak langsung ada info yg kita dapat, bukan setakat bacaan kosong.

      Delete
  4. Alahai. Bca review dari Siqah pun kata best. awak pun kata benda sama gak. ni rasa nak beli, alaaaa banyaknya wishlist. T.T

    ReplyDelete
  5. dah baca , mmg best novel salju kyoto ;)

    ReplyDelete