Novel | Maghfirah


Novel : Maghfirah
Penulis : Rehan Makhtar
Helaian : 453
Penerbit : Blogijau Enterprise
Terbitan : Ogos 2019

Maghfirah mengisahkan Ian yg mengembara selama dua tahun sampailah di satu pekan kecil, Ian bertemu dengan Pacik Mansor yg baik hati menumpangkan dia yg kemudian membawa kepada pertemuan Ian dengan Maghfirah.

watak Ian ni seorang yg mengembara untuk mencari sesuatu yg dia sendiri pun tak pasti apa yg dicarinya mungkin ketenangan atau satu kemaafan kerana kesilapan pada masa silam. Maghfirah pula seorang gadis kampung yg dunianya cumalah ayahnya dan pondok mereka. Maghfirah memencil diri dari dunia luar kerana terkesan dengan peristiwa lalu yg mana dia dihukum tanpa diberi peluang untuk membela diri.

novel ni simple je kisah tentang Ian dan Maghfirah, eloklah seorang mencari dan seorang lagi pula menanti walaupun banyak kelemahan diri tapi mereka saling melengkapi dan menyokong antara satu sama lain.

kalau nak dibandingkan dengan novel Rehan Makhtar yg lain mungkin Maghfirah tak manis bersemut sangat tapi bagi aku still terasa manisnya dan enjoy baca kisah Ian dan Maghfirah.

Baca juga: Novel Sugar oleh Rehan Makhtar

Post a Comment

11 Comments

  1. tak bersemut sangat tapi masih menarik ye Tiara..
    sinopsis dia memikat..

    ReplyDelete
  2. macam best je novel ni sebab manis dia tak bersemut sangat

    ReplyDelete
  3. tengok tajuk teringat pulak kat lagu Ali XPDC tu.

    ReplyDelete
  4. tengok buku tetiba ngantok hahhaahahaha

    ReplyDelete
  5. menarik jalan ceritanya.. walaupun x sesweet dream.. hehehe

    ReplyDelete
  6. Hai sis... Sis ade letgo novel nii dekat fb ke? Sbb tadi sy tengah cari novel ni, lepas tu dia chat sy kata dia ade and dia hantar gambar sebijik macam gmbar novel sis tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya xpernah jual novel kt fb. Cuba minta dia seng gambar novel dari angle lain. Takut scam je la.. Hati-hati 😉

      Delete