Drama | Shah Alam 40000 (2021)


Drama : Shah Alam 40000
Produksi : Global Station Sdn Bhd
Pengarah : Isma Yusoof
Penulis Skrip : MF Kenchana
Siaran : TV3 / iQIYI
Tayangan : 29 Mac 2021
Episod : 28
Pelakon : Umie Aida, Rita Rudaini, Anna Jobling, Arash Mohamad, Shah Reza, Jabir Meftah, Danish Iskandar, Zailin Aqeesha, Fadlan Hazim, Yusry KRU, Aedy Ashraf

Shah Alam 40000 bakal bersiaran di TV3 tapi drama ini akan ditayangkan secara eklusif terlebih dahulu di platform iQiyi mulai 29 Mac 2021 hingga 30 April 2021 pada jam 12 tengahari melalui www.iq.com. 


Shah Alam mengisahkan tiga sahabat baik iaitu Datin Seri Azlina (Umie Aida), Datin Rose (Rita Rudaini) dan Shafinaz Mckenzie (Anna Jobling) yg selalu melepak bersama tapi masing-masing menyimpan rahsia sendiri.

Suatu hari, Azlina mengajak mereka untuk bersantai di sebuah pusat peranginan dan memberitahu rahsia masing-masing dengan syarat mereka akan menyimpan rahsia tersebut.


Datin Seri Azlina seorang wanita bekerjaya yg mempunyai bisnes kafe sendiri tapi tanpa pengetahuan keluarga dan kawan-kawannya, Azlina membuka gim sendiri sebagai marketing untuk buat bisnes baru iaitu makanan kesihatan untuk lelaki.

Rose dan Shafinaz pelik kenapa Azlina nak rahsia bisnes gim tersebut rupa-rupanya Azlina pernah ada skandal dan hampir bercerai dua tahun lepas. sebab itu dia terpaksa rahsiakan perkara tersebut daripada suami sendiri.


Datin Rose pula isteri kedua dan suri rumah sepenuh masa. dalam seminggu dua hidup Rose tak tenteram bila dia dikejar along. untuk mengelak daripada along, Rose terpaksa menukar kereta buruk sampai suami dan kawan-kawannya menjadi pelik.

sebenarnya Rose cuba membuka butik dengan artis sendu bernama Fyra (Afifah Nasir). tiap bulan asyik rugi tapi Fyra tak habis suruh bagi duit untuk buat marketing sampai Rose terpaksa pinjam along bila suami dia tak bagi dia buat bisnes. mana tahu rupa-rupanya Rose ditipu dan Fyra pula dah lari ke luar negara.


rahsia Shafinaz pula tak sebesar mana kalau nak dibandingkan dengan Datin Rose dan Datin Sri Azlina. Shafinaz seorang pengacara popular dan ramai wartawan nak tahu gosip dia dengan chef selebriti Kush (Fadlan Hazim) padahal hubungan mereka dah lama putus.

Shafinaz keluar dengan pengarah yg merupakan suami orang untuk mengelak diganggu Kush. hakikatnya Shafinaz bercinta dengan seorang juruterbang lakonan Aedy Ashraf, Shafinaz terpaksa merahsiakan hubungan tersebut untuk mengelak privasi mereka diganggu.


Datin Rose perlukan duit untuk melangsaikan hutang along, Datin Sri Azlina pula syak suaminya mempunyai skandal. gosip Shafinaz pula bertambah panas apabila dia dituduh perampas suami orang.

bagaimana mereka mahu menyelesaikan masalah masing-masing? Adakah persahabatan Rose, Azlina dan Shafinaz akan menjadi semakin akrab atau sebaliknya?

Post a Comment

5 Comments

  1. wahhh ummi is back laa... nak tgk mcm mn si anna ni berlakon ;-)

    ReplyDelete
  2. Ooo...drama ni la yg pengarahnya sampai depress tu... pelakon hebat tu... umie aida dan rita...

    ReplyDelete
  3. nak tgok drama ni sbb ada umie aida n rita rudaini...

    ReplyDelete
  4. Umie Aida dan RIta rudiani.. gandingan yang menarik..

    ReplyDelete