Novel | Dia Ketuk Pintu Hatiku by Azimah Lily


Novel : Dia Ketuk Pintu Hatiku
Penulis : Azimah Lily
Helaian : 512
Penerbit : Karyaseni
Terbitan : Disember 2018

Nur Hasliya meneruskan hidup dalam trauma yang dihadapinya setelah terselamat daripada kemalangan ngeri. Pintu hatinya untuk lelaki tertutup setelah kejadian ngeri tersebut. Namun, kehadiran Adli, merangkap sahabat abang kembarnya mengetuk hatinya untuk jatuh cinta lagi. Shahrul Adli melarikan diri ke Perlis setelah cintanya dikhianati kekasih hati, Rita dan abangnya sendiri. Namun, ketika hatinya kian terubat, Rita hadir menagih kembali cintanya. Adli buntu. Tiada siapa yang boleh membantunya melarikan diri daripada pujuk rayu Rita melainkan Liya.

Kerana budi, Liya sanggup menerima cadangan Adli untuk mengahwininya walaupun dia tahu hati Adli hanya untuk Rita. Sehinggalah pada hari janji terpateri, Adli melarikan diri bersama Rita. Liya kelu seribu bahasa. Bagaimana mampu dia mengharungi hidup dengan tohmahan orang kampung sekali lagi? Setelah mengetahui cerita sebenar, Adli menjejaki Liya sehingga ke rantau orang.

Dia Ketuk Pintu Hatiku mengisahkan Liya yg pernah terlibat dalam kemalangan dan akhirnya terjumpa dengan penyelamatnya iaitu Adli. siapa sangka orang yg dicari Liya selama ini adalah sahabat baik Hazri, abang kembarnya.

ini pertama kali aku baca buku dari penulis Azimah Lily dan ada banyak isu yg aku tak suka dengan novel ni. masalah utama novel ni ialah banyak sangat watak tambahan dan watak hero pula tak kuat. seriusly cakap menyampah giler dengan Adli, watak hero ni langsung tak consistent.

Adli sendiri yg buat keputusan nak kahwin dengan Liya untuk mengelak dari Rita alih-alih dia yg tinggalkan Liya untuk kahwin lari dengan Rita kat Siam. bila dah menyesal baru nak kejar balik Liya. ini lelaki jenis tak reti fikir panjang at least fikirlah sikit Liya tu adik kawan baik sendiri dan bagaimana layanan keluarga Liya selama ini, sakit hati betul baca buku ni.

watak lain yg ada bagi aku bukan membantu tapi menyemakkan keadaan sepatutnya penulis highlight watak utama supaya bagi lebih banyak impak pada jalan cerita. watak Zalikha tu nampak macam tak ada kerja memanjang menyibuk pasal Rita-Adli-Liya. watak Lokman pula bukan bagi impak pada jalan cerita tapi pada progress hubungan Zalikha-Hazri. bukan setakat hero, mostly watak yg ada pun langsung tak consistent.

aku sebenarnya banyak skip terutama sekali part Rita yg tak habis meroyan. rasanya aku tak boleh nak fokus pada jalan cerita sebab banyak sangat watak yg annoying dan gaya penulisan pun tak begitu menarik perhatian aku.

**MY RATING: ⭐⭐ 2/5**

Post a Comment

11 Comments

  1. Replies
    1. itulah. pening nak baca bila ramai sangat watak..

      Delete
  2. bila la nak datang mood rajin membaca novel lagi ni dik oi

    ReplyDelete
  3. Hmm tidak suka dah baca cerita cinta 3 segi. Usia sudah mematangkan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat pula hero yg tak matang lagi menyampah nak baca..haha

      Delete
  4. kalau jadi liya tu memang buang terus dari hidup laki tu. Menyakitkan hati sangat perangai dia

    ReplyDelete
  5. Bila menyampah dengan hero memang jadi tak best nak baca.. Patutnya watak hero tu kena stronglah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hero macam lalang..paksa diri juga nak habiskan novel ni..

      Delete
  6. hahaha kalau too much menyibuk hg org lain tu rasa mcm tak perlu ada watak ni pun tak pa kan

    ReplyDelete