Review Novel | Noktah by Rehan Makhtar


Novel : Noktah
Penulis : Rehan Makhtar
Helaian : 713
Penerbit : Blogijau Enterprise
Terbitan : Mei 2021

Nokhtar mengisahkan Naihara yg menjadi yatim piatu sebelum waktu dan terpaksa menjaga abang kembarnya, Naqim yg mempunyai masalah kelainan upaya. Naihara dibenci ibu kandungnya sendiri disebabkan statusnya anak yg tak sah taraf. sewaktu umur 10 tahun Afidah, ibu Naihara berkahwin lain dan tidak mengaku Naihara dan Naqim sebagai anak kandung.

sebenarnya penat juga dengan perangai Naihara yg selalu menunduk dan tidak mempunyai keyakinan diri tapi bila tahu macam mana kehidupan Naihara waktu kecil tu sangat menyedihkan. Naihara didera mental dan fizikal. Afidah menyalahkan Naihara setiap apa yg berlaku dan dari kecil asyik kena brainwash yg Naihara tak layak hidup atas dunia ni. 

dunia Naihara berubah sedikit bila bertemu dengan Haq yg nampak kebolehannya lalu diambil bekerja dengan lelaki tersebut. Haq adalah lelaki dominan yg mempunyai segalanya dan terdapat juga khabar angin yg mengatakan dia kejam. yes memang kejam dan gila pun!

Haq ada misi iaitu menyiasat misteri kematian kakaknya, kerana hal tersebut juga hubungan Haq dengan abang iparnya tak baik dan dia benci dengan Afidah yg menjadi pengganti kakaknya. bila tahu hubungan sebenar Naihara dan Afidah, Haq dah salah faham dan bertindak kejam pada Naihara. memang geram dengan perangai Haq sebab terlalu terburu-buru buat andaian sendiri, yg menjadi mangsa dah tentulah Naihara.

tema dendam ni favourite Rehan Makhtar. dendam yg memakan diri sehingga sanggup melukakan orang yg tersayang. overall, perjalanan kisah Haq dan Naihari sangat menarik dan watak-watak lain pun sangat membantu untuk menambah rencah dalam Noktah.

**MY RATING: ⭐⭐⭐⭐ 4/5**

5 comments:

 1. menarik novel ni. rasa nak baca pulak hahaha 😍

  tahniah awak menang GA saya :)

  ReplyDelete
 2. alahaiii..kesiannya Naihara. ni nak gi cari lak buku ni

  ReplyDelete
 3. takut lah kalau lelaki jenis dominan ni tapi ngam la dengan naihara yang jenis menunduk je

  ReplyDelete
 4. Dendam yang memakan diri nie memang bahaya..

  ReplyDelete
 5. this sounds like my cup of tea

  ReplyDelete