Novel | Dia Imamku by Siti Rosmizah


Novel : Dia Imamku
Penulis : Siti Rosmizah
Helaian : 864
Penerbit : Siti Rosmizah Publication
Terbitan : 2020

Dia Imamku mengisahkan Cempaka Humairah yg diperangkap oleh sepupunya, Dahlia sehingga Rafiq mahu memutuskan pertunangan mereka. untuk membuktikan kesuciannya, Maira terpaksa berkahwin dengan Amiruddin yg merupakan driver peribadinya walaupun Maira sangat benci dengan lelaki tersebut.

kalau pernah tengok drama atau baca novel Siti Rosmizah sebelum ini, novel ni bagi aku recycle balik jalan cerita sebab plot dan watak ni terasa sangat familiar. watak Humaira ni mengingatkan aku heroin dalam drama Rindu Awak Separuh Nyawa, jalan cerita pun lebih kurang sama cuma beza dalam Dia Imamku lagi banyak watak antagonis.

watak Humairah ni sendiri dah annoying giler, jenis berlagak pastu bangga sangat dengan harta dunia sampai layan orang miskin macam sampah. Amiruddin a. pula orang kampung yg sedar diri tapi kesian bila Humairah tak habis nak hina dia, sabar je Amiruddin mengadap isteri macam tu bak kata Nenek Bunga kalau lelaki lain dah lama kena makan penampar Humairah ni.

penulis memang pandai create watak antagonis macam Dahlia tergedik-gedik mengejar orang kaya sampai sanggup jumpa bomoh. Puan Sri Zabedah merupakan mak Rafiq sejenis yg berlagak juga dan sibuk jaga reputasi sendiri dan ada beberapa lagi watak yg bikin hangatkan jalan cerita dia.

watak favourite aku sebenarnya Nenek Bunga tak teragak nak marah cucu sendiri kalau mereka buat salah. mostly dialog Nenek Bunga ni juga kelakar.

baca novel Dia Imamku ni dari bulan puasa, ambil masa juga nak habiskan sebab banyak watak yg menyakitkan, pacing yg agak slow dan jalan cerita bagi aku tak ada yg baru sangat sebab macam recycle plot dari karya sebelum ini.

**MY RATING: ⭐⭐⭐ 3/5**

Post a Comment

12 Comments

  1. ms tgk cite rindu awak separuh nyawa sy hampir tertukar dgn cite ni..
    betol la watak heroin lbh kurang je.. haha

    suka novel ni sbb jalan cite lain skit dr biasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila baca novel ni automatik teringat drama tu

      Delete
  2. Replies
    1. novel Siti Rosmizah semua tebal2, ini pun rasa dah nipis dari novel dia yg lain..haha

      Delete
  3. Pasti akan ada dramanya nanti ni. saya tunggu drama je lah, kurang suka baca novel :)

    ReplyDelete
  4. Perasan jugak kalau novel SR ni mesti lebih kurang je wataknyaaaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu jarang beli novel dia plus dia pun banyak terbit drama sendiri

      Delete
  5. Wow. ni dah PKP mesti banyak koleksi lain utk dimanfaatkan kan?

    ReplyDelete
  6. nasib baik x beli ceta ni.. RASN sy x penah baca bila tgk kt tv mmg mengarutlah lelaki mcm naz tu.. x boleh brain knp create watak mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la..watak dia kalau baik tu terlebih baik sampai pasrah habis, kalau jahat pula sampai tak reti nak bertaubat. pendek cakap semua bikin stress je..haha

      Delete
  7. i always ada high expectation kalau novel siti rosmizah... tapi klu storyline tak best.. kecewaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan cerita dah watak lebih kurang sama macam recycle balik novel sebelum ni

      Delete