Review Novel | Jodoh Hak Milik Allah by Siti Khadijah

Jodoh Hak Milik Allah by Siti Khadijah

Novel : Jodoh Hak Milik Allah
Penulis : Siti Khadijah
Helaian : 456
Penerbit : Penulisan 2U
Terbitan : May 2018

"Daripada kebetulan itulah akan mengalir satu ikatan yang kuat dan ia akan menghasilkan jodoh."

Itulah prinsip dan kepercayaan yang dipegang oleh Marissa. Bagi Marissa, kebetulan dan jodoh datang seiringan. Dengan prinsip dan kepercayaan itulah dia mencipta 'permainan jodoh' untuk menguji sejauh mana kekuatan jodoh antara dia dan lelaki yang cuba mendekatinya. Beberapa orang lelaki yang cuba menyahut cabaran Marissa, tetapi semuanya gagal. 

Namun, pertemuan demi pertemuan secara tidak sengaja dengan lelaki di Dubai berada di luar jangkaan Marissa. Sikap lelaki itu yang menjengkelkan, memaksa Marissa untuk menjauhkan diri. Makin dia cuba menjauh, makan acap kali dia terserempak dengan lelaki itu.


tak ingat bila beli buku ni, lama juga terperam elok dalam plastik. Jodoh Hak milik Allah mengisahkan Marissa yg ada prinsip dan kepercayaan kalau ada lelaki yg berjaya dalam permainan jodoh ciptaannya makanya lelaki tersebut teman sejati dia.

Marissa tinggal di Dubai kerana ayahnya bekerja di sana dan bertemu dengan Hans yg kebetulan datang bercuti. Hans jatuh hati pada Marissa dan bila dia luahkan perasaan, kena reject sebab gagal dalam game jodoh Marissa.

tak lama selepas itu, Marissa buat keputusan untuk kembali ke Malaysia dan ketika itu dia berkenalan dengan Afiq. dalam masa yg sama Marissa bertemu kembali dengan Hans, makin mengelak makin kerap pula mereka berjumpa. Marissa dalam dilema bila percaya yg Afiq jodohnya sebab Afiq berjaya dalam game jodohnya tapi hatinya dah suka pada Hans.

Marissa dengan game bodoh dia tu, annoying. tak tahu ajaran sesat mana ntah yg dia percaya tu. Hans pula jenis tak mudah mengalah dan tekad nak mengajar Marissa untuk ubah prinsip Marissa pasal jodoh. menarik juga bila tahu kat hujung tu apa yg Hans rancang selepas gagal dalam ujian jodoh Marissa.

kesimpulannya jodoh itu hak milik Allah, bukan urusan manusia. selagi kita berusaha dan yakin pasti tuhan akan permudahkan segala yg kita rancang.

**MY RATING: ⭐⭐⭐ 3/5**

3 comments:

 1. tak sempat beli novel nie, pinjam kawan punya jer

  ReplyDelete
 2. jodoh itu milik Allah.. huaa bila nak bertemu jodoh ni

  ReplyDelete
 3. Lawanya cover dia..
  yup.. jodoh itu rahsia Allah..

  ReplyDelete