Telefilem | Koboi & Vampire (2020)

Koboi & Vampire

Telefilem : Koboi & Vampire
Produksi : Kus Semangat Aktor Sdn Bhd
Pengarah : Megat Fauzi Isa
Tayangan : 26 November 2020
Siaran : Astro Boo
Pelakon : Khir Rahman, Siti Saleha, 
Didie Alias, Imuda, D'Boy Hamdan, Melissa Saila

Koboi & Vampire

Koboi & Vampire mengisahkan Masmona (Siti Saleha)  yg menjadi  kegilaan lelaki negeri koboi Rimpon Rippol tapi Masmona jatuh hati pada Budiboy (Khir Rahman) seorang penyanyi yg baik hati tapi lurus bendul.

Maskona (Didie Alias) terpaksa bersetuju dengan pilihan cucunya walaupun dia tak berkenan sangat dengan perangai lurus bendul Budiboy tu. Maskona telah menyiapkan persiapan perkahwinan Masmona dalam masa terdekat. dah tentulah Budiboy gembira menjadi lelaki pilihan Masmona.

ramailah lelaki yg kecewa bila dapat tahu Masmona bakal berkahwin dengan Budiboy. ada juga yg tak puas hati macam Sunny Boy (D'Boy Hamdan) membuat cerita buruk mengenai Masmona dengan harapan Budiboy akan terpengaruh.

Koboi & Vampire

tak habis dengan itu, Jessy Man (Imuda) pun ada hati pada Masmona dan tak puas bila anaknya yg dipilih. Jessy Man pura-pura sakit supaya Budiboy jatuh kesian lalu mengikut arahannya pergi meminang Masmona bagi pihak Jessy Man.

disebabkan perangai lelaki makin tak terkawal Maskona membuat keputusan untuk mempercepatkan perkahwinan Masmona. tapi tak banyak membantu bila fitnah terhadap Masmona makin tak terkawal.

bak kata Maskona, Budiboy punya bongok ni bertingkat-tingkat. Budiboy mula percaya dengan cerita Sunny Boy dan Jessy Man yg kononnya Masmona dan Maskona tu keturunan vampire dan tahi lalat yg ada di muka mereka itu adalah pakunya.

Koboi & Vampire

Masmona bosan bila Budiboy kerap kali bertanya mengenai tahi lalat di muka lalu merelakan diri menyuruh Budiboy mencabutnya. namun siapa sangka tindakan tersebut telah menyebabkan Masmona dan Maskona mati.

Budiboy sedar dengan kekhilafan diri yg terpedaya dengan fitnah orang dan hiduplah dalam duka mengenangkan isterinya yg telah tiada.

Maskona yg tidak puas hati dengan kematian mereka berdua bertukar menjadi vampire lalu menghantui manusia yg telah menyebarkan fitnah. Masmona pula setia menemani suaminya walaupun Budiboy tidak lagi dapat melihat dirinya.

Koboi & Vampire

konsep telemovie Koboi & Vampire ni agak menarik juga berlatarkan suasana koboi walaupun rumah masing-masing rumah melayu. Khir Rahman macam biasa sangat kelakar bawa watak Budiboy dan ada beberapa watak lain juga yg kelakar. tapi kelemahan telefilem ni memang nampak pada jalan ceritanya.

tertanya juga adakah tahi lalat Maskona dan Masmona tu sumpahan sebab tak faham kenapa Maskona boleh mati sekali dengan Masmona. kaum lelaki yg kena kacau dengan Maskona pun habis muka penuh dengan tahi lalat, adakah itu satu sumpahan juga?

watak Melissa Saila langsung tak ada function dalam cite ni tapi sibuk nak highlight juga. senang sangat kerja sherif asyik menembak orang sahaja  tapi awat bila Sunny Boy sakan buat fitnah tak pula ditembak. kalau setakat buat watak untuk melawat kawasan baik bagi extra je pegang watak tu.

setahu akulah Astro Boo ni channel citer seram tapi tak tahu kenapa telemovie ni tayang kat situ sebab tang mana yg seram pun tak tahu.

Post a comment

5 Comments

  1. heroin tak best.. so im gonna skip this telefilem

    ReplyDelete
  2. Tak seram langsung.. kelakar adalah.. hahaha.. paling best dah tentulah budiboy.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tak tahu kenapa tayang kat channel seram padahal citer kelakar..haha

      Delete
  3. Vampire seram dah tapi kelakar pulak. Tengok pelakon pun tahu. hihi

    ReplyDelete