Movie | Magic Hour (2015)


Title : Magic Hour
Country : Indonesia
Production : Screenplay
Director : Asep Kusdinar
Release Date : 13 August 2015
Duration : 97 minutes
Cast : Michelle Zuidith, Dimas Anggara, Rizky Nazar, Nadya Arina,
Meriam Bellina, Surya Saputra


Michelle Ziudith comel sangat berlakon dalam filem ILY From 38000 ft, itu sebab nak tengok movie ni pula. Rizky Nazar  pun ada juga tapi bukan pelakon utama dalam Magic Hour.


Gweny minta tolong Raina untuk menyamar sebagai dirinya berjumpa calon suami pilihan ibunya. Raina serba salah  tapi terpaksa buat juga sebab Gweny dan Flora (ibu Gweny) adalah keluarga yg menjaga dia sejak kecil. namun Raina kemalangan dalam perjalanan untuk bertemu dengan Dimas.

scene Raina kemalangan ni buat aku terkejut betul sebab tengok movie ni tak sampai lima minat, dah ada yg kena langgar. luka Raina tak teruk sangat dan nurse ada pesan suruh datang semula untuk buat check up tapi Raina abaikan nasihat tersebut walaupun ada kesan lain selepas kemalangan.


balik rumah pula teruk Raina kena bebel dengan Flora sebab bunga yg nak kena hantar kepada pelanggan habis rosak. Gweny pula sibuk suruh Raina berjumpa semula dengan Dimas padahal kawan baru lepas kemalangan.

Raina pergi juga bertemu dengan Dimas untuk kali kedua. bila ternampak Dimas, Raina terus panik sebab dia rasa serba salah jadi penyamar nak menipu orang. Dimas pula terkejut bila tengok muka Raina dan terus blah dari situ tinggal Raina terpinga-pinga seorang diri di situ.


Raina tak nak pertemuan tersebut membazir lagi sekali so dia kejar Dimas dan bagitahu hal sebenar sebab tak nak menipu Dimas. sejak hari situ, mereka makin rapat dan saling jatuh cinta. tapi Raina terpaksa pendam perasaannya sebab sedar yg Dimas itu jodoh Gweny.


Gweny tak berminat langsung untuk bertemu Dimas tapi terus jatuh cinta bila bertemu Dimas di makan malam keluarga mereka. emak mereka pun sibuk membuat rancangan perkahwinan sebab ingatkan hubungan Dimas dan Gweny dah makin rapat padahal tak tahu, orang yg Dimas jumpa selama ini adalah Raina.

tapi Dimas pula bagi kejutan bila dia berterus-terang tentang hubungannya dengan Raina. apalagi, mengamuklah si Gweny dan terus tuduh Raina khianat dia padahal siapa yg jadi punca Raina bertemu dengan Dimas kalau bukan dia sendiri.

suka dengan Flora sebab ingatkan dia nak bela anak sendiri tapi lagi perli ada la. bila Raina sakit nampak dia caring sangat walaupun Raina cuma anak angkatnya.


Toby pula kawan baik Raina yg dah lama simpan perasaan pada Raina. tak suka si Toby ni sebab gaya dia macam obsess pula dengan Raina.


kisah percintaan Raina dan Dimas ni sangat sedih terutama sekali lepas Raina jatuh sakit, ditambah dengan skrip yg bagus dan lagu soundtrack yg sedap memang boleh bikin nangis tengok movie.

Michelle dan Dimas punya chemistry memang sweet giler mungkin sebab mereka pernah berlakon bersama sebelum ini. sebab tu habis movie ni, aku sambung pula tengok Magic Hour The Series macam tak puas pula tengok filem sahaja.

tapi aku kurang suka dengan ending dia nampak rushing sangat macam cepat pula Raina ni move on. sepatutnya pengarah biarkan sahaja penonton terus menangis sampai ke penghujung.

Post a Comment

6 Comments