kalau mak boleh masuk dapur ada juga geng memasak tapi bila kena masak seorang diri pening juga nak pikir menu setiap hari untuk berbuka. bila ada orang request nak makan kengsom kita follow je walaupun tak tahu rupa kengsom macam mana..hahaha. biasalah lauk macam ni akak kurang minat sikit sebab tu tak amik tau.
bila tengok resepi sebenarnya senang je nak masak kengsom ni lebih kurang masak pindang so kita proceed untuk masak walaupun bahan tak cukup.
BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 2 ekor ikan keli
- 2 batang serai
- 1 biji limau nipis
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- 2 biji cili merah
- 4 biji cili padi
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
CARA MEMASAK
- Kisar bahan kisar dengan air hingga halus.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masukkan serai yg diketuk dan tambah air secukupnya.
- Selepas mendidih, boleh masukkan ikan, garam, gula dan air perahan limau.
- Biarkan ikan masak dan tutup api.
kalau ada nanas dan kangkung boleh masukkan sekali tapi tak cukup bahan nampak simple sangat lauk kengsom ni..hehe
Kredit Resepi : Limau Nipis
Sedapnya . Feveret CCL jugak ni . Selalu beli pes kengsom je .tapi tue laa terlalu pedas cukup masukkan 1sudu kecil dlaam masakan.
ReplyDeleteBetter buat sendiri boleh adjust tahap kepedasan
owh ada jual ke pes dia, tak tahu pula..hehe
DeleteMacam masak asam pun ada.. cuma kuah dia nampak pekat.. menarik idea nie..
ReplyDeletekuah tu boleh adjust kepekatan dia kak sha :)
Deleteermm sedapnya. feveret ikan keli...
ReplyDeleteperghhh
ReplyDeletesedap nih
pernah rasa ayam kengsom.. ikan belom =)
ReplyDeleteWaa ikan keli pun boleh masak kengsom
ReplyDeleteHaritu baru buat. Kalau resepi I tambah kangkung hahaha
ReplyDeletekangkung tak ada, kita skip je..haha
Deletetak pernah cuba masak kengsom. Kena fza masak kena guna ikan lain ni sebab tak makan ikan keli. huhu
ReplyDelete